Wonen

Beleidsdomein

Beleidsdomein

Wonen is een dynamische variabele die varieert met de diversiteit en leeftijd van individuen.

Wij erkennen dat elke doelgroep specifieke woonbehoeften heeft en dat deze evolueren doorheen hun levensfase:

Daarnaast houden we rekening met diverse leefstijlen en achtergronden binnen de samenleving. Mensen met een migratieachtergrond, alleenstaanden, mensen met een beperking, en sociaaleconomisch kwetsbare groepen hebben hun eigen woonbehoeften en uitdagingen. Het uitbreiden van woonvormen is noodzakelijk om iedereen een plek te kunnen geven op de woningmarkt.

Uit de woonbehoeftestudie van augustus 2024 door Antea Belgium NV blijkt dat de behoefte aan bijkomende woningen ongeveer voor de helft kan opgevangen worden op onbebouwde percelen langs uitgeruste wegen. Aan de resterende behoefte zal in principe reeds tegemoet worden gekomen door verdichting in bestaand bebouwd weefsel door grotere bouwprojecten.

We vinden het belangrijk dat al deze verschillende woonvormen en leefstijlen in een aangename en inclusieve woonomgeving samenkomen. Wij streven naar buurten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar ruimte is voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of levensfase.

Investeren in de sociale infrastructuur

Om de verbondenheid te versterken, willen we investeren in de sociale infrastructuur van buurten. Dit doen we door ontmoetingsplekken te creëren, zoals zitbanken in wijken, maar ook door de inrichting van pleinen, parken en sportvelden die aansluiten bij de noden van een divers publiek. In wijken waar de samenstelling van bewoners verandert, willen we samen met de buurt kijken naar waar de noden liggen: het verplaatsen van speeltuigen naar jongere wijken, het aanbieden van speelvormen zoals balsporten, of het creëren van rustige zones voor ouderen.

Vanuit onze participatieve aanpak denken wijken actief mee over hun woonomgeving, zodat deze inclusief en passend blijft voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of levensfase.

WhatsApp Image 2024-09-18 at 21.53.56

Naast de diversiteit in woonnoden willen we ons ook inzetten voor een leefomgeving die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook duurzaam en veilig. Het onderhoud van parken, bermen en groene ruimtes speelt hierbij een belangrijke rol. Dit onderhoud omvat onder andere het maaien van gras en bermen, snoeiwerk, vuilopruiming, en het beheersen van invasieve plantensoorten.

1.

Biodiversiteit staat voorop, maar we willen dat dit zonder extra belasting voor het gemeentepersoneel gebeurt.

Vanuit burgerparticipatie zien we kansen om de buurten beter te onderhouden. Samen met buurtbewoners, de jeugdraad, ouderenraad en andere belangengroepen willen we een gezamenlijk onderhoudsplan opstellen.

Door de inwoners te betrekken in het onderhoud van hun eigen omgeving, creëren we niet alleen een gevoel van verantwoordelijkheid, maar ook van verbondenheid.

2.

Een mooi voorbeeld van zo’n participatief project is de recente upgrade van de buurt rond de Leopold III-laan, met het woonproject ‘Henriette’ en de renovatie van de kerk in het centrum. De groene ruimte rond het cultureel centrum (CC) en de kerk biedt een uitnodigende ontmoetingsplek voor jong en oud.

We willen hier, in het kader van het Leader- en het Naar de Kern-project, een aangepaste omgeving realiseren waar iedereen welkom is. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de buurt, de handelaars, het woonzorgcentrum (WZC), het cultuurcentrum en ‘Liberation Garden’.

Daarnaast zal de Merkemlaan ook worden opgewaardeerd, met een uitbreiding van de parkeerplaatsen en wandelpaden die mooi aansluiten op de groene ruimte rond de kerk.

3.

Hoewel het Koninklijk Park binnen de verantwoordelijkheid van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) ligt, willen we graag onze betrokkenheid en steun blijven aanbieden om in samenwerking met ANB ervoor te zorgen dat het park een aantrekkelijkere plaats wordt. We hopen bij te dragen, waar mogelijk, aan plannen die het Park verbeteren.

Een belangrijk aandachtspunt in het creëren van aantrekkelijke woon- en leefomgevingen is de strijd tegen sluikstorten. We gaan voor strengere handhaving van regels omtrent sluikstorten om zo te zorgen voor propere en veilige wijken, waar iedereen met trots kan wonen en verblijven.

Onze dieren

Bij PRO CD&V hechten we groot belang aan het welzijn van dieren in onze gemeente. We geloven dat iedereen van evenementen kan genieten, zonder dat dit onnodige stress veroorzaakt voor onze viervoetige vrienden. Daarom organiseren wij tijdens de jaarlijkse Oktoberkermis een geluidsarm en diervriendelijk kleinschalig vuurwerk 🎆. Zo kunnen zowel de inwoners als hun dieren in alle rust genieten van een prachtig spektakel.

Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) hebben we in Heppen een hondenloopweide gerealiseerd. Voor de volgende legislatuur zetten we ons in voor de aanleg van een tweede hondenloopweide, opnieuw in samenwerking met ANB.

Daarnaast werken we nauw samen met de stad Lommel en de provincie Limburg voor de uitbating van het dierenasiel in Lommel, dat ondersteund wordt door een intergemeentelijk samenwerkingsverband met negen gemeenten. Ook voor de zwerfkattenaanpak hebben we stappen ondernomen: we hebben een overeenkomst afgesloten met vzw Dierenvrienden Sint-Truiden om de overlast van zwerfkatten in onze gemeente aan te pakken.

Bij dierenverwaarlozing ondernemen we, samen met de politie en de inspectie Dierenwelzijn, kordate actie om het welzijn van alle dieren te garanderen.

Zo bouwen wij, aan een diervriendelijk Leopoldsburg!

Wij werken met volle overtuiging aan dit punt:

DSC_0279

Wouter Beke

Schepen van Financiën, Ruimtelijke ordening, Militaire domeinen en militaire aangelegenheden

LOU_6550

Ruben Stans

Lid van het bijzonder comité sociale zaken

LOU_6555

Daisy Rogghe

Bestuurslid

DSC_0319

Abdullah Yilmaz

Teamlid