Een gezamenlijke verantwoordelijkheid en acties voor verbetering

Beleidsdomein

Beleidsdomein

Veiligheid is een fundamenteel aspect van een gezonde en functionerende samenleving.

Het gaat niet alleen om fysieke bescherming tegen gevaar, maar ook om het creëren van een veiligheidsgevoel, een omgeving waarin mensen zich veilig, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.

Wanneer straten, gebouwen en openbare plaatsen schoon en verzorgd zijn, wordt er een boodschap van orde en verantwoordelijkheid uitgedragen. Mensen voelen zich eerder op hun gemak en veilig in een omgeving die schoon en goed georganiseerd is, omdat dit aangeeft dat er zorg wordt gedragen voor de gemeenschap. Kapotte straatverlichting, zwerfvuil, een onverzorgde omgeving… roepen vaak gevoelens van onveiligheid op. Daarom zijn gemeentelijke en particuliere initiatieven zoals onze “mooimakers” zo belangrijk.

Daarnaast spelen respect en hoffelijkheid tussen mensen een belangrijke rol in hoe veilig men zich voelt.

Een omgeving waar mensen elkaar met respect behandelen, creëert een positieve en gastvrije sfeer. Hoffelijk gedrag zowel op de openbare plaatsen als in het verkeer, op het werk en thuis, draagt bij aan een gevoel van samenhorigheid en vermindert het risico op spanningen en conflicten. Dit gevoel van sociale cohesie versterkt het veiligheidsgevoel, omdat mensen erop kunnen vertrouwen dat anderen zich aan gedragsnormen houden en de veiligheid van de gemeenschap serieus nemen.

Er zijn verschillende maatregelen die we als lokaal bestuur kunnen nemen om het veiligheidsgevoel te vergroten:

Betere verlichting op plekken waar mensen zich onveilig voelen, kan direct helpen. Cameratoezicht op plekken waar overlast en sluikstorten vaak voorkomen, kan mensen doen afzien om verkeerd gedrag te vertonen. Handhaving door middel van GAS-boetes en bewustwordingscampagnes kan dit versterken.

Initiatieven zoals de WhatsApp Buurtpreventie vergroten de sociale cohesie en het veiligheidsgevoel. Als mensen weten dat ze op hun buren kunnen rekenen, groeit het vertrouwen in de buurt.

De plannen voor de realisatie van een wijkkantoor van de politie dicht bij het centrum zorgt voor korte lijnen tussen bewoners en de politie, wat vertrouwen vergroot. De politie moet zichtbaar zijn en aanspreekbaar voor iedereen.

Sinds 2021 kunnen steden en gemeenten GAS-boetes uitdelen voor snelheidsovertredingen op wegen waar de maximumsnelheid 30 of 50 km/u is. Dit helpt om straten veiliger te maken.

Informatieavonden over inbraakpreventie, verkeersveiligheid en brandveiligheid geven bewoners de tools om zelf bij te dragen aan een veilige buurt.

Het station is een plek die vaak voor onrust zorgt, het is een knooppunt waar veel mensen samenkomen. Door de stationsomgeving op te waarderen en de fietssnelweg F105 door te trekken, zorgen we voor een veilige en prettige omgeving voor fietsers en voetgangers. Zo wordt er tevens een fietsconnectie gecreëerd richting onze buurgemeentes, maar ook naar Genk, Hasselt en Diest.

Kortom, veiligheid gaat verder dan alleen regels en handhaving. Een goed onderhouden omgeving elkaar beter begrijpen en ondersteunen speelt ook een belangrijke rol in het versterken van het veiligheidsgevoel. Veiligheid is niet enkel een kwestie van verbaliseren en penaliseren, het creëren van een omgeving waar mensen zich veilig voelen en vertrouwen hebben in hun buurt zorgt voor het verbinden van de inwoners.

Veiligheid is namelijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, hulpdiensten, maar ook van de inwoners. Enkel door samen te werken, bouwen we aan een veilige en leefbare buurt.

Wij werken met volle overtuiging aan dit punt:

DSC_0457

Danny Bloemen

Plaats 4

DSC_0475

Lode Denyft

Plaats 6

LOU_6589

Raoul Hulsmans

Plaats 10

LOU_6575

Marc De Wagter

Plaats 23